feliratkozás: Bejegyzések | Hozzászólások

A Krav Maga 4 alappillére

0 hozzászólás

Ahhoz, hogy egy rendszer megfelelően működjön, minden esetben biztos alapok szükségesek. Nincs ez másképpen az önvédelmi rendszerek esetében sem. A Krav Maga rendszere, technikái négy alappillérre épülnek, ezek pedig az alábbiak:

1. technikai,

2. taktikai,

3. fizikai

4. mentális.

Más szavakkal megfogalmazva általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy önvédelmi technika abban az esetben valósítható meg sikerrel, ha a fenti négy szempont alapján helyes a végrehajtás.

Hogy megértsük mit is jelent ez valójában, vizsgáljuk meg a négy fenti alappillért egy egyszerû technika, például az egyenes ütés esetében. Az egyenes ütés, mint (ellen)támadás akkor eredményes, ha sérülést okoz a támadónak, de nem jár sérüléssel a védekezô számára. Ami pedig ehhez szükséges:

1. Ismerjük a helyes technikát, azaz megfeleô szögben tartjuk a kezünket, ujjainkat, csuklónkat, megfelelô szögben csapódik be az ütésünk, helyesen használjuk a csípônket és képesek vagyunk a teljes testünk erejét beladni az ütésbe (technikai pillér).

2. Taktikailag megfelelô döntést hozunk, amikor ellentámadásként az egyenes ütést választjuk, tehát mind a távolság, mind az idôzítés, mind a célpont szempontjából ez a legnagyobb sikerrel használható ellentámadás az adott helyzetben (taktikai pillér).

3. Kezünk, karunk nem sérült, ki tudjuk nyújtani a karunkat, rendelkezünk az ütés kivitelezéséhez szükséges izmokkal és megfelelô erôvel bírunk ahhoz, hogy az ütés hatásos legyen (fizikai pillér).

4. Harcrakész elmeállapotban vagyunk, rendelkezünk a szükséges küzdôszellemmel és aggresszióval ahhoz, hogy megüssük a támadót (mentális pillér).

A fenti négy feltételnek együttesen kell érvényesülnie, azaz bármelyik hiánya esetén a technika mûködésképtelen, vagy önveszélyes lesz. És ez természetesen a Krav Maga rendszerében alkalmazott valamennyi védekezô és támadó technika vonatkozásában igaz. Ahogyan az sem véletlen, hogy a szintvizsgákon is pontosan ezek szerint a szempontok szerint vizsgáznak a résztvevők. Meg kell felelni technikailag, hiszen tudni kell a technikákat. Helyes döntést kell hozni a stresszgyakorlatok, meglepetéses támadások esetén, azaz taktikailag is helyt kell állni. Fizikailag ugyancsak megterhelő órákon át gyorsnak és robbanékonynak lenni, illetve az erőgyakorlatok végrehajtásához is megfelelő fizikum szükséges. És végül mindezeket megfelelő szintű irányított aggresszióval kell végrehajtani, hogy a védekezés és ellentámadás hiteles legyen. És akkor mondja valaki, hogy a Krav Maga nem logikus rendszer…:)

Ahogy mindig most is szívesen látom a kérdéseket, kommenteket, kritikákat.

 

Pintér Márton

Krav Maga oktató/expert3

KMG International Team

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>