feliratkozás: Bejegyzések | Hozzászólások

Mit gyakorlok a mai edzésen?

0 hozzászólás

Na ez egy olyan kérdés, amit érdemes gyakran feltenni magunknak. Nemcsak Krav Maga, hanem bármilyen edzéssel kapcsolatban, de most maradjunk a témánál. A válasz egyszerűnek tűnik: azt a technikát amit az edzőm leoktat, én pedig a társammal párban, folyamatos szerepcserével támadóként és védekezőként ismételek. És már vágom is rá automatikusan a választ, vagyis az adott edzés témáját, legyen mondjuk egyenes ütés védése szemből. A védekezés (a technika pontos részletezése nélkül) úgy történik, hogy kézzel eltérítem az ütést, lemozgok a támadóvonalról, ellentámadok, körülnézek és elmenekülök. Ennyi ugye? És ha a válaszom ennyi, akkor egész biztos lehetek abban, hogy az edzésből pont ennyi marad meg számomra. Pontosabban CSAK ennyi. De senki ne gondolja, ez minden, amit az egyenes ütés védése néven gyakorolhatok az edzéseken. Naná, hogy nem, a gyakorlásban ennél sokkal több lehetőség rejlik…

Az edzésen többnyire párban gyakorolunk, így értelemszerűen van egy támadó és egy védekező szerepkör. Először is általános tendencia, hogy támadóként mindenki sokkal kevésbé figyel arra amit csinál, mint védekezőként. Nem tudom miért, de így van. A gyakorlók többsége azt tekinti gyakorlásnak, amikor a védekező technikát kivitelezi. Valamiért a legtöbben elfelejtik, hogy támadóként is gyakorolnak, csak akkor támadó (ellentámadó) technikát, a fenti a példában az egyenes ütést. És ilyenkor jön a hibás támadóállás, a leeső kezek, az ütésből kihagyott csípőmozgás, stb. Az idegrendszer pedig folyamatosan “jegyzetel”, vagyis folyamatosan jobb leszel abban, amit gyakorolsz. Akkor is, ha az kettős fedezék és akkor is, ha leengedett kezek. Az ütéstechnikámat tehát nem csak azzal tudom fejleszteni, ha sokat pontkesztyűzöm, vagy zsákolok, hanem azzal is, ha támadó szerepkörben odafigyelek az ütés kivitelezésére. A fenti példánál maradva egyenes ütés esetén párcsere után sem engedek le, hiszen mindarra oda kell figyelnem, amire egyébként az egyenes ütés gyakorlásakor. Arról nem is beszélve, hogy védekező szemszögből is sokkal jobb olyan partnerrel gyakorolni, aki életszerű, pontos ütést kivitelez (erre szoktam azt mondani, hogy van mi elől elhajolni), vagy aki az ütés után védi a fejét, így nem minden automatikus ellentámadás lesz működőképes vele szemben. További lehetőség támadóként és egyben remek vizualizációs gyakorlat, hogy amikor a védekező ellentámadást hajt végre rajtam, akkor igyekszem odafigyelni, hogy mik voltak az ellentámadások, milyen védekezést alkalmaznék ellenük, illetve azokat hogyan hajtanám végre. Vagy például amikor a védekező ellentámadott és el kell mozognia a veszélyzónából, ugyan miért ne gyakorolhatnánk támadóként mi is ugyanezt? Ha minél többször ismételem el és ezáltal rögzül bennem, hogy egy verekedéses helyzetben folyamatosan mozgásban vagyok és figyelem a környezetem, abból szerintem nagy baj nem lehet. És ez is tipikusan olyan, ami akár támadó szerepkörben is gyakorolható. És ezek mind az ilyen nagyfokú odafigyeléssel végzett gyakorlás közvetlen, kézzelfogható eredményei, de mindezek mellett beszélhetünk egyéb, általános területeken jelentkező előnyökől (akaraterő, kitartás, koncentráció, fejlődés mérhetősége, stb).

Ja, és ez még csak a támadóról beszéltünk. A védekező szerepkörben pontosan ugyanilyen plusz lehetőségeink vannak, arra, hogy jobban kihasználjuk  az edzést, de ez majd egy következő írás témája lesz.

Szóval, egy szó mint száz, szerepkörtől és feladattól függetlenül nagyon érdemes az edzés minden percében jelen lenni és gyakorolni…:)

Mindenkinek jó gyakorlást kívánok!

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>