feliratkozás: Bejegyzések | Hozzászólások

Hibátlanul kell-e végrehajtani a Krav Maga technikákat?

1 hozzászólás

Természetesen igen, vágja rá gondolkodás nélkül mindenki és valóban elsőre ez is tűnik a logikus válasznak. Hiszen már az általános iskolában úgy tanultuk, – pontosabban fogalmazva úgy tanították nekünk – hogy minden, amit teszünk, azt jól kell csinálni, hibátlanul kell végrehajtani, akkor miért lenne ez alól kivétel épp a Krav Maga!? A mai világ enyhén szólva a tökéletesség kényszerét erőlteti ránk már kora gyerekkortól, hiszen annyira felgyorsult minden, hogy a hibákra úgymond nincs idő. Ha pedig hibáztál, akkor gyorsan ugorj neki még egyszer és addig gyakorold, amíg meg nem tudod csinálni hiba nélkül – hallottuk anno sokszor a tanárainktól.

Félreértés ne essék, ez a gondolkodásmód és hozzáállás az élet rengeteg területén – ideértve a versenysportok és mozgásformák többségét is – működőképes, hasznos és a fejlődés záloga, de véleményem szerint a Krav Magában nem mindig és nem feltétlenül. Természetesen a Krav Magában is arra törekszünk, hogy a lehető legjobb minőségben hajtsuk végre a technikákat, de ha gyakorlás közben hibát vétünk, -ami borítékolhatóan mindannyiunkkal előfordul és elő is fog még – egészen máshogy kell hozzáállnunk a hibákhoz és főleg a hibák kijavításához. Ennek az oka a versenysportok és a Krav Maga eltérő céljai között keresendő. Ha versenysportról beszélünk, akkor a nyeréshez általában magasabb pontszámot kell elérni, mint az ellenfélnek (ellenfeleknek), vagy ugyanazt a feladatot gyorsabban, pontosabban, stb. kell végrehajtani, vagyis ebben a környezetben igaz, az az állítás, hogy a siker kulcsa a (minél) hibátlan(abb) végrehajtás. Tehát az, aki versenyre készül, legtöbbször akkor jár el helyesen, ha hibázás esetén újrakezdi és addig ismétli az adott mozgásmintát, amíg a kivitelezés nem tökéletes. A valós alapú önvédelmi rendszerek gondolkodásmódja azonban teljesen más, mivel az utcán nem hibátlannak, hanem eredményesnek kell lenni. Az utcán nincs pontozóbíró, aki lepontoz, viszont nincs melletted az edződ sem, aki bedobja a törülközőt, ha úgy látja, hogy már eleget kaptál. Ha utcai szituációban valaki benyel egy maflást, vagy megszúrják késsel, de kellő időben kapcsol és el tud sprintelni a támadói elől, az nyilvánvalóan nem volt hibátlan, de mindenképpen eredményesnek mondható. És itt jön az egész bejegyzés lényegi mondanivalója, a hibákhoz való hozzáállás és a hibajavítás gyakorlata. Ha én a gyakorlás során hibázom, egyszerűen nem veszek róla tudomást, folytatom a gyakorlatot egészen addig, amíg a szituáció véget nem ért. A szituáció pedig akkor ért véget, amikor menekülésre alkalmas helyzet adódott és én el tudtam menekülni. Aki utcai önvédelmi helyzetekben való védekezést gyakorol (technikától, testhelyzettől, támadásformától függetlenül), annak egész egyszerűen tilos félbehagyni a technikát és újrakezdeni, csak azért mert elsőre nem volt eredményes a kivitelezés, vagy hibás volt a technika. Becsúszott az ütés, bement a szúrás vagy nem tudtad letépni a fojtást? Kit érdekel? Addig mész előre még agresszívabban, még erősebben, még több ellentámadással, amíg ki nem jöttél a helyzetből…Ennyi a tömör lényeg.

Persze a fenti versenysport és önvédelmi rendszer különbségtétel nem minden esetre igaz, de sokszor megállja a helyét. Jól látható ez azoknál a gyakorlóknál, akik versenysportok területéről érkeznek. És természetesen arról sincs szó, hogy az egyik  jobb vagy rosszabb lenne a másiknál, csupán eltérő célokat szolgálnak, így eltérő edzésmódszereket is szükséges alkalmazniuk.

És még egy gondolat a hibákról. Hibázni – szerintem – nem olyan tragikus dolog. Először is, ahhoz, hogy tudjam mi a jó megoldás (jelen esetben milyen a jó Krav Maga technika), kénytelen vagyok néha hibázni. Például amikor egy megállító rúgást gyakorlunk a felénk szaladó támadó ellen, ugyan ki nem esett át azon, amikor nem sikerül megállítania a támadót, mert rossz volt az időzítés, nem volt csípőmunka, vagy éppen kevés volt az erő a rúgásban. Vagyis csak akkor tudom milyen a jó megoldás, ha ismerem a rosszat is. A fenti példánál maradva, akkor tudom megállítani a támadómat egy megfelelő időben, helyes mozgással és erővel kivitelezett rúgással, ha tudom, hogy mi a rossz időzítés, helytelen technika és gyenge rúgás, hiszen csak ebben az esetben van összehasonlítási alapom. És ha így történt, akkor tanultam valamit és ha tanultam belőle, akkor már nem is biztos, hogy hibáról beszélünk…

Mindenkinek jó gyakorlást, “hibázást” és hibajavítást! :)

Pintér Márton/expert2

  1. Ez Mekkora igazság “az utcán nem hibátlannak, hanem eredményesnek kell lenni”
    Ahogy az Én edzőm Mondta “ha nem megy máshogy akkor csak az Üt-rúg-üt-rúg :)

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>