feliratkozás: Bejegyzések | Hozzászólások

Milyen nálunk egy G vizsga

0 hozzászólás

Az alábbi beszámolót  egy tanítványom írta az Eyal Yanilov által vezetett vasárnapi G vizsgáról. Az írást természetesen az ő hozzájárulásával másoltam be. Köszönjük a beszámolót! :)

G vizsga, 2013.10.13

“Vasárnap reggel 9:30-kor van kezdés, érkezés 09:00 körül. Sokkal könnyebb lett volna a reggel persze, ha nem töltöttem volna a fél éjszakát forgolódva és a különböző védések kombinációját fejben gyakorolva (reggeli kutyasétáltatás is a védésekkel ment el, szerencsére a ködben nem láttak a szomszédok). Persze az sem segített, hogy nem tudtam mire számítsak Eyal jelenlétében… lazább lesz? keményebb lesz? hosszabb? rövidebb? A végén megtudtam, hogy egyik sem és mindegyik egyszerre.

9 körül érkezés, gyors regisztráció, átöltözés, beszélgetés, hangolódás. Eközben az instruktorok egyeztetnek Eyallal, talán már túl sokat is. Nem jó jel. Sorakozó, úgy 70-100 közötti létszámban vagyunk. Eyal beszél és megkezdjük a vizsgát a bemelegítéssel. Bemelegítés közbeni árnyék-ütéseknél már figyelmeztetés, hogy lesz szíves mindenki rendesen ütni és nem csak lazán tartott ököllel: már vizsgázunk. Innentől mindenki komolyan vette a laza ütögetést és a társaság nagy része a bemelegítés első 10 percében átizzadta a pólóját.

Bemelegítés után szétosztják a csapatot szinteknek megfelelő csoportokra és jönnek a közös feladatok: árnyékboxolás. Ütések, rugások, kombinációk. Eyal mondja, mit szeretne látni, instruktorok már írják a feljegyzéseket, a Mester pedig járkál köztünk, nem csökkentve ezzel a feszültséget.

Árnyékolás után jöhetnek az esések tompítása. Még jó, hogy vizsga elött megbeszéltük a többiekkel, hogy a linoleumon biztosan nem lesznek földrevitelek és esések. Tévedtünk. Eyal komolyan gondolja, hogy G szinten nem nyavajogsz. Alkaros tompítás, átfordulás, támadás, felállás. Nyavajgásra nincsen idő, koncentrálni kell, kemény a padló. Kétszer enyhén odavágom a könyököm, nem baj, lehetne rosszabb is. Fordulás, biciklizés, féltérd, rugás, felállás, támadás a képzeletbeli ellenfélre, szkennelés körbe. Edzésen belénk verte Marci.

Jöhetnek a páros feladatok, ütések védése kézzel: egyenes ütések védése (kifele, befele, csúsztatva, stb), szemből, oldalról. Alkarom már kezdi érezni a vizsgát, készül a krav maga smink rá a kék-zöld foltokkal.

Rúgások védése (különböző távolságokról lágyékrúgások, taposórúgások, oldalrúgások, kőríves rúgások), szemből, oldalról. Kanalazás, beszúrás, superman, védekezés lábszárral, stb. Még jó, hogy a lábszárvédő rajtam van, de így is érezni a rúgásokat.

Vizsgáztatónk építő kritikákkal javítja a teljesítményünket, néha megjelenik, hogy elmondja mit szeretne látni. Kivitelezés utána feszült pillantásokkal várjuk a visszajelzését, hogy tetszett-e amit látott, ezt vagy megkapjuk vagy nem. Páratartalom érezhetően megemelkedett, fogytán a csarnokban az oxigén.

Fojtások jönnek, megelőzéssel, csukott/nyitott szemmel, minden szögből, távolságból. Szerencsére itt is a rutin diktált, gyors menet után lefogások: macifogás (könyök alatt/felett, szabad kar/leszorított kar, kiemelésekkel), fejblokk, hajhúzás, hajhúzás térdeléssel, stb. Guillotine-ba hirtelen belezavarodom, de senki nem látja, erővel megoldom.

Szabadulás pólófogásokból, egy kezes, két kezes, minden megoldással, ugyan a hüvejkujj rátolásos megoldást nem kérik, de a partner a legkevesebb örömére megkapja.

1 perc szünet, a társaság kapkod, Eyal visszaszámol. Ilyen gyorsan még senki nem ivott szerintem és állt vissza a helyére.

Kések jönnek. Köríves szúrás lentről, fentről, oldalról, közelről-középtávolságról-távolról. Rúgások-megelőzések, alkaros védések, testvédekezésre koncentrálás, C-fogások. Partnerem szól, hogy csak egyszer szúrjak, mert reflexből többszőr szúrok. Én ezt szoktam meg, ő nem. Nem akarom szívatni, egyszer szúrok, közben az jár fejemben, hogy én is vizsgázom, az én feladatom, hogy szúrjak ameddig meg nem oldja.

Késes szúrások mindenhonnan. Figyelmem már kezd csökkenni, pedig messze még a vége. A vizsga elött megevett szőlőcukor már régen elhagyta a szervezetem, csökken az energiaszint. Kilépések, testvédekezések közben, muszáj koncentrálni.

5 perc szünet. Elmegyek a büfébe valami cukrosat venni, nem lesz jó a vizsga így. Pólóm tocsog a vízben, kezdem érezni a súlyát. Ekkor már 12 óra múlt, Marci megnyugtat, hogy nem tudja mikor lesz vége, de nem érek haza ebédre.

Szünet után társaság egyik fele botot, másik fele pisztolyt kap. Nekem bot jutott, támadás mindenhonnan, mindenhogyan. Oldalról, szemből, szúrva, lendítve, tolva, lökve. Párszor arcon könyöklöm a partnert, szerencsére nem veszi zokon, de azért felveszi a fogvédőjét. Eyal elkapja egy jól sikerült szúróvédekezésemet, elismerő pillantás helyett csak szigorú tekintetet kapok. Ok, értem, vizsga van még mindig.

Bot után csere, jöhetnek a pisztolyos gyakorlatok. G2-ön szemből 1 vagy 2 kézzel van, Flóri és Bence megkapta oldalról és hátulról is. Nagyfiúk, megoldják.

Pisztoly után véget értek a nagy közös feladatok, jöhetnek a szint feladatok, avagy amik idáig kimaradtak a nagy összefoglalóban. Rövid szünet, az óra már 13:30-at mutat.

Földrevitelek jönnek: lábsöprések, gáncsok, hátulról lábkirántás-lökéssel, szemből ugyanez, SMG levitel. Reménykedtük, hogy ezt megúszuk, de nem. Zuhanunk, tompítunk, felkelünk, emelkedünk, tompítunk, felkelünk. Alkarunk még bírja.

Majd földrevitelek csuklófeszítéssel. Partnerem értetlenül néz, gyorstalpalót tartok neki három megoldásból. Valahogyan megoldjuk, instruktounk bólogat, ok ezen túl vagyunk.

Fojtások földön témakör következik, minden ami eszünkbe jut: rajta, mellette, kulcsolva, térdelve, hason, háton, stb. Minden energiára szükség van már, hogy a csipővel el tudjam dobni az amúgy nem túlsúlyos támadómat.

Ha már fekszünk akkor jöhetnek a fekve védekezések álló támadó rúgásai ellen: oldalról és taposva. Vizsgáztatók kihegyezett figyelemmel nézik, hogy előlre vagy hátra toljuk ki magunkat egy-egy taposóvédekezés után, szerencsére ezzel nincsen gond.

Kesztyűt fel! Végre! Itt már tudjuk, hogy hamarosan vége. Laza slow fight a másikkal. Light fight (csak kéz) egy új emberrel. Csere, light-fight (kéz-láb). Csere, kesztyűzés. Csere, földharc (kesztyűben). Csere, hármas csoportokban kettő az egy ellen, váltásokkal. Körözök, nem bírnak befogni, de fáradok. Szerencsére a támadóim is. 2 ilyen kör, 5 perc szünet és kiértékelés. Kimaradt a késes/botos támadó egyszerre, G1-en volt. Nem baj, G1 vizsga nem tartott kb. öt és fél órán át…

Kiértékelésen már nyugodtak vagyunk, de azért megnyugszunk amikor megtudjuk, hogy átmentünk. Nekem 3 hibapont, mind a hármat kellene tudnom, többet kell gyakorolnom.

Lassan nyugszik le a szervezetem, nem is tudom mennyi lehet az idő. Ebéd kimaradt, kék-zöld a karom. Bence jön szembe vérző ajkakkal, belenézett egy ökölbe. Flóri is megjelenik. Vigyorgunk. Átmentünk.

Végén levezető sztorizások, míg a G5ösök és G4-esek egymást püfölik még mindig, bottal, pisztollyal, késsel, kesztyűvel és gyakorlatilag mindennel ami a kezük ügyébe került. Marci már löki a támadókat a védekezőre, egyikük sem tünik már képesnek aktívan támadni, csak kergetik a védekezőt. Hamarosan nekik is véget ért a vizsga, fellélegezhetnek.

15 perc várakozás után felsorakozunk, majd Eyal megköszöni a részvételt. Páran megbuktak, ők majd legközelebb újrázhatnak. A többiek pedig átvehetik a diplomájukat a vizsgáztatótól Eyal gratulációja mellett.

Átvettük a diplománkat, szellemileg és testileg is ki vagyunk facsarva. De megcsináltuk.”

Csaba

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>